Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Karczek w marynacie z bazylią, czosnkiem i ketchup

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne mięsko zamarynowane, a potem upieczone w piekarniku lub a grillu. Uwielbiam takie mocno przyrumienione.

Karczek w marynacie z bazylią, czosnkiem i ketchup Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karczek w marynacie z bazylią, czosnkiem i ketchup

 

  • 80 dkg karczku
  • 100 ml oliwy
  • 4 łyżki ketchupu ostrego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu mielonego
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Karczek w marynacie z bazylią, czosnkiem i ketchup
Umyty karczek pokroić w plastry. Oliwę połączyć z ketchupem i przyprawami. Dokładnie wymieszać. Czosnek drobno pokroić. Dodać do marynaty. Wymieszać. Plastry karczku posmarować przygotowaną marynatą. Ułożyć w miseczce jeden plaster na drugim. Odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około 1 godzinę i 15 minut. Kiedy mięso się przyrumieni wyjąć. Podawać z ziemniaczkami i surówką.
Karczek w marynacie z bazylią, czosnkiem i ketchup
Umyty i osusozny karczek pokroić w plastry.
Karczek w marynacie z bazylią, czosnkiem i ketchup
Wszystkie składniki marywaty wymieszać razem.
Karczek w marynacie z bazylią, czosnkiem i ketchup
Upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.