Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Karczek w przyprawie do gyrosa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Karkówka pieczona w przyprawach jest bardzo smaczna, na zimno do kanapek jako wędlina lub do obiadu na ciepło z dodatkiem sosu.

Karczek w przyprawie do gyrosa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karczek w przyprawie do gyrosa

 

  • 1,5 kg karkówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka przyprawy jarzynka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • papryka mielona
  • sól
  • kminek

 

Sposób przygotowania:

Karczek w przyprawie do gyrosa
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą jarzynka, solą, czosnkiem, przyprawą do gyrosa, łyżką oleju i mielonym pieprzem. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na kilka godzin. ( najlepiej na noc ) Następnie posypać papryką i kminkiem, włożyć do rękawa do pieczenia mięsa i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 1,5 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby mięso ładnie się przyrumieniło.
Karczek w przyprawie do gyrosa
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem
Karczek w przyprawie do gyrosa
Dokładnie natrzeć przyprawą jarzynka i przyprawą do gyrosa
Karczek w przyprawie do gyrosa
Czosnek obrać i przecinąć przez praskę natrzeć mięso
Karczek w przyprawie do gyrosa
Oprószyć kaminkiem i papryką skropić olejem włożyć do rękawa i upiec w piekarniku

Tagi:

przyprawy