anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Karczek z patelni na smażonej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo smaczne danie,polecam:)

Karczek z patelni na smażonej kapuście

Składniki:

Karczek z patelni na smażonej kapuście

 

  • 1 kg schabu karkowego (chudego)
  • sól
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • olej
  • do smażenia
  • kapusta:
  • 1 kg młodej kwaszonej kapusty
  • 3 łyżki skwarek wytopionych z boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • pieprz ziołowy
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Karczek z patelni na smażonej kapuście
Schab umyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem,posolić,natrzeć czosnkiem granulowanym i majerankiem,odstawić do lodówki na 30 min. W rondlu rozgrzać 4 łyżki oleju,włożyć schab,przykryć przykrywką,obsmażyć na złoty kolor. Zmniejszyć ogień,podlać 3/4 szklanki wody ,przykryć i dusić około 40 min na małym ogniu,od czasu do czasu przekręcając na drugą stronę. Na patelnie wlać 3 łyżki oleju,wrzucić pokrojoną cebulę,pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, zeszklić, dodać skwarki i lekko posiekaną na desce kwaszoną kapustę,smażyć na ogniu mieszając aż kapustka się zrumieni,zmniejszyć ogień dodać pół szklanki wody i dusić na malutkim ogniu około 30 min,pod koniec dodać sól i pieprz ziołowy do smaku . Wyłożyć kapustę na duży talerz,na środek położyć pokrojony w plastry schab,podawać z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego.

Tagi:

schab