Sposób przygotowania:
Karczek z patelni na smażonej kapuście
Schab umyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem,posolić,natrzeć czosnkiem granulowanym i majerankiem,odstawić do lodówki na 30 min. W rondlu rozgrzać 4 łyżki oleju,włożyć schab,przykryć przykrywką,obsmażyć na złoty kolor. Zmniejszyć ogień,podlać 3/4 szklanki wody ,przykryć i dusić około 40 min na małym ogniu,od czasu do czasu przekręcając na drugą stronę. Na patelnie wlać 3 łyżki oleju,wrzucić pokrojoną cebulę,pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, zeszklić, dodać skwarki i lekko posiekaną na desce kwaszoną kapustę,smażyć na ogniu mieszając aż kapustka się zrumieni,zmniejszyć ogień dodać pół szklanki wody i dusić na malutkim ogniu około 30 min,pod koniec dodać sól i pieprz ziołowy do smaku . Wyłożyć kapustę na duży talerz,na środek położyć pokrojony w plastry schab,podawać z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego.