Sposób przygotowania:
Kardamonowe bułeczki z suszonymi owocami
Tradycyjnie zaczynami od zrobienia rozczynu z drożdży (mieszamy drożdże z odrobiną cukru, łyżką mąki i odrobiną letniego mleka). Kiedy zaczyn będzie się już ładnie pienił, dodajemy go do mąki, dosypujemy cukier, sól, kardamon. Wlewamy letnie mleko, jajka, dorzucamy rozgniecionego banana i suszone owoce. Zagniatamy całość. Na koniec wlewamy roztopione masło i dokładnie wszystko wyrabiamy. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Kiedy podwoi swoją objętość formujemy z niego około 20-24 sztuki bułeczek. Układamy ja na blasze w odstępach (jeszcze troszkę urosną), smarujemy białkiem i odstawiamy do napuszenia (około 15 min). Pieczemy w temperaturze 170 stopni do zrumienienia, czyli jakieś 15 min.