Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Karkówka duszona w pomidorowej kapuście kiszonej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Plastry karkówki duszone w kapuście kiszonej z dodatkiem domowego przecieru pomidorowego i pieczarek. Dzięki odpowiednio długiej obróbce, mięso jest mięciutkie i bardzo smaczne :)

Karkówka duszona w pomidorowej kapuście kiszonej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karkówka duszona w pomidorowej kapuście kiszonej

 

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona w pomidorowej kapuście kiszonej

ETAP 1:

Karkówka duszona w pomidorowej kapuście kiszonej
Zamarynowaną karkówkę odstawić na parę godzin.

Ulubioną przyprawę do karkówki połączyć z olejem rzepakowym. Tak przygotowaną marynatą natrzeć plastry karkówki grubości ok 1,5 cm. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny.

ETAP 2:

Karkówka duszona w pomidorowej kapuście kiszonej
Karkówkę obsmażyć krótko z dwóch stron na rumiano.

Kapustę kiszoną przepłukać, odcisnąć i pokroić na drobniejsze kawałki (wg gustu) Pieczarki skroić w plasterki.

Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć plastry zamarynowanej karkówki po 1 minucie z każdej strony. Powinna się przyrumienić. Przełożyć do naczynia z szerokim dnem.

ETAP 3:

Karkówka duszona w pomidorowej kapuście kiszonej
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na patelni.

Na tą samą patelnię wrzucić skrojoną w kostkę cebulę, usmażyć i przełożyć do karkówki. Tak samo postąpić z pieczarkami i kiszoną kapustą.

ETAP 4:

Karkówka duszona w pomidorowej kapuście kiszonej
Do karkówki dodać podsmażone warzywa i pieczarki.

Wlać do wszystkiego bulion drobiowy i przecier pomidorowy. Przyprawić, przykryć pokrywką i postawić na minimalnym ogniu, tak aby delikatnie się dusiło przez około 1,5 godziny.

Pod koniec duszenia, można zdjąć pokrywkę, aby trochę płynu odparowało. Podawać z gotowanymi ziemniakami. Smacznego :)