2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Karkówka duszona w kawie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Amatorzy kawy będą zachwyceni tak przygotowanym mięsem,doskonale smakuje z kluskami śląskimi,kaszą gryczaną czy ziemniakami,a przy tym robi się praktycznie samo,zachęcam do spróbowania!

Karkówka duszona w kawie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka duszona w kawie

 

  • 1/2 kg karkówki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka 3,2%
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mocnej parzonej kawy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól do smaku
  • uniwersalna przyprawa do mięs

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona w kawie
Karkówkę opłukać pod bieżącą wodą osuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić na plastry oprószyć uniwersalną przyprawą do mięs. W rondlu rozgrzać masło, zrumienić z każdej strony mięso,dodać pokrojoną cebulę dowolnie jak kto lubi oraz pokrojone na plasterki ząbki czosnku,wlać około 3/4 szklanki wody i zaparzoną mocną kawę,przykryć garnek i dusić wszytko razem około 40 minut-aż mięso będzie miękkie.Wtedy doprawiamy solą ziołami do smaku,zagęszczamy mąką rozrobioną w mleku,zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Dla podkręcenia kawowego aromatu możemy do duszenia wrzucić dwa ziarenka ziarnistej kawy.
Karkówka duszona w kawie
karkówkę oprószamy uniwersalną przyprawą
Karkówka duszona w kawie
w rondlu rozpuszczamy masło rumienimy mięso
Karkówka duszona w kawie
dodajemy cebulę czosnek wlewamy kawę i wodę
Karkówka duszona w kawie
zagęszczamy mięso mąką rozrobioną w mleku