SUPERPRZEPIS

Karkówka na młodej kapuście

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Karkówka na młodej kapuście Więcej zdjęć (4)

Karkówka jest krucha i smaczna dzięki towarzystwie warzyw.

Składniki:

Karkówka na młodej kapuście

 

  • 4 plastry karkówki
  • 1 mała młoda kapusta
  • 1 duża marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • młode ziemniaki
  • 1 szklanka bulionu
  • przyprawa do karkówki
  • przyprawa do ziemniaków
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Karkówka na młodej kapuście
Karkówkę obsypać przyprawą do karkówki i pieprzem z dwóch stron. Odstawić do lodówki na około 3 godziny. Młodą kapustę drobno pokroić i wrzucić na gorącą osoloną wodę i gotować ok 1minuty. Odcedzić wodę. Marchewkę pokroić w talarki i ziemniaki. Cebulę można posiekać w piórka, ja kroiłam w kostkę. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wyłożyć ziemniaki, obsypać je przyprawą do ziemniaków. Wyłożyć warzywa, karkówkę. Na karkówce położyć trochę kapusty. Wszystko podlać bulionem, przykryć. Piec w temp 180 stopni przez1,5 godziny.
Karkówka na młodej kapuście
Karkówkę obsypać przyprawami i odstawić do lodówki
Karkówka na młodej kapuście
Kapustę pokroić i krótko podgotować, a resztę warzyw tylko pokroić.
Karkówka na młodej kapuście
Wyłożyć ziemniaki, resztę warzyw i ułożyć karkówkę.