SUPERPRZEPIS

Karkówka na pieczarkowo

  • 8
  • Sarenka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Karkówka na pieczarkowo Więcej zdjęć (5)

Łatwy w przygotowaniu sposób na smaczną karkówkę w pysznym, pieczarkowo-śmietanowym sosie.

Składniki:

Karkówka na pieczarkowo

 

  • karkówka b/k - 6 plastrów,
  • pieczarki - 250g (można więcej),
  • śmietana 30% lub 36% - 300ml,
  • zupa pieczarkowa w proszku - opakowanie (u mnie firmy Winiary),
  • cebula - 2,
  • czosnek - ząbek,
  • tłuszcz do smażenia - dałam smalec gęsi,
  • przyprawa Gyros,
  • pieprz świeżo zmielony.

Sposób przygotowania:

Karkówka na pieczarkowo
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć przyprawą gyros. Cebule, czosnek i pieczarki obrać. Cebule pokroić w drobną kosteczkę, pieczarki w niezbyt cienkie plastry. Śmietanę wymieszać z zupą w proszku oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso, które następnie przełożyć do dużego, żaroodpornego naczynia. Na mięsie położyć cebule, następnie pieczarki, które posypać pieprzem. Całość zalać śmietaną. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 40-50 minut w 180 stopniach.
Karkówka na pieczarkowo
Karkówkę w plastrach smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
Karkówka na pieczarkowo
Jeden z etapów przygotowania: Cebulkę kroimy drobno i posypujemy nią karkówkę.
Karkówka na pieczarkowo
Kroimy pieczarki w plasterki i wykładamy na karkówkę z posiekaną cebulką.
Karkówka na pieczarkowo
Etap 4 Całość zalewamy smietaną i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy około 40-50 minut.