bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Karkówka nadziewana morelami i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ta karkówka jest nie tylko smaczna ale też ładnie prezentuję się na półmisku. Można ją podawać na ciepło lub na zimno.

Karkówka nadziewana morelami i marchewką

Składniki:

Karkówka nadziewana morelami i marchewką

 

  • 1,5 kg karkówki
  • 2 marchewki
  • 100 g suszonych moreli
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Karkówka nadziewana morelami i marchewką
Mięso myję osuszam, robię w nim 3 otwory. Do środkowego ciasno upycham morele. Marchew myję obieram i w całości wkładam w pozostałe dwa otwory.

Karkówkę nacieram solą, pieprzem i ziołami majerankiem i tymiankiem. Mięso obwiązuję ciasno grubą nicią aby zachowało ładny kształt.

Tak przygotowane mięso schładzam całą noc w lodówce. Po tym czasie karkówkę układam w rękawie do pieczenia i piekę w 180 stopniach przez 1,5 godziny.