kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Karkówka pieczona w miodowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, pieczona karkówka w marynacie. Możemy podać ją do drugiego dania lub z pieczywem. Bardzo polecam.

Karkówka pieczona w miodowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka pieczona w miodowej marynacie

 

  • 1,30 kg karkówki
  • 2 łyżki octu balsamicznego 6 %
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżeczki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka z czubkiem ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka z czubkiem słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka z czubkiem soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • rękaw do pieczenia
  • blaszka

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona w miodowej marynacie
Mięso dokładnie myjemy, przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Osuszamy na papierowym ręczniku i przekładamy do miski. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa. Dokładamy resztę składników marynaty i nacieramy mięso z każdej strony. Odstawiamy na 3 godziny. Do rękawa do pieczenia przekładamy mięso i wkładamy do nagrzanego piekarnika, Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 2.45 minut, po tym czasie rozcinamy worek i dopiekamy jeszcze przez 15 minut.
Karkówka pieczona w miodowej marynacie
Umyte mięso przekładamy na cedzak i odsączamy z wody.
Karkówka pieczona w miodowej marynacie
Obrany z łusek czosnek kroimy w kosteczkę.
Karkówka pieczona w miodowej marynacie
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki marynaty.
Karkówka pieczona w miodowej marynacie
Mięso nacieramy marynaty z każdej strony.