Sposób przygotowania:
Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkamiETAP 1:
Ziemniaki skrobiemy,myjemy kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w piórka, karkówkę kroimy na pięć równych plastrów, lekko rozbijamy.Pieczarki kroimy na grubsze cząstki.
Układamy w naczyniu pierwszą warstwę z ziemniakami, oprószamy solą oraz przyprawą do ziemniaków,
ETAP 2:
Następnie posypujemy piórkami cebuli, układamy pieczarki
ETAP 3:
na wierzch dajemy mięso, które smarujemy pastą warzywną relish, posypujemy solą pieprzem oraz czubrycą czerwoną.
ETAP 4:
Na mięso wylewamy śmietankę, posypujemy pokrojonym lub startym serem.Naczynie przykrywami i całość pieczemy około 1 godziny, na kilka minut przed końcem pieczenia, zapiekankę odkryć i lekko zrumienić.
Przed podaniem posypać grubo, posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
edytaha
Agatko, powiedz proszę, jaka temperatura piekarnika będzie odpowiednia i czym ewentualnie można zastąpić pastę Relish, nie znam tego produktu. Przepis porywam do siebie :)
2milutka
Edytko 180*c ..a reslish zastąpisz ajvarem ......bądź zwykłych ketchupem :)
edytaha
Nie mam ajvaru, tylko ljutenicę, więc użyję ketchupu. Dzięki :)