2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Danie obiadowe które robi się samo, poezja smaków i aromatów zachwyci każdego a przy tym tanie, polecam na codzienny obiad.

Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkami

Składniki:

Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkami

 

  • 60 dag karkówki bez kości
  • 70 dag ziemniaków
  • 20 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki pasty warzywnej Relish
  • sól morska do smaku
  • czubryca czerwona do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do ziemniaków do smaku
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 22%
  • 15 dag sera żółtego
  • pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkami

ETAP 1:

Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkami
Pierwsza warstwa w naczyniu to ziemniaki

Ziemniaki skrobiemy,myjemy kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w piórka, karkówkę kroimy na pięć równych plastrów, lekko rozbijamy.Pieczarki kroimy na grubsze cząstki.
Układamy w naczyniu pierwszą warstwę z ziemniakami, oprószamy solą oraz przyprawą do ziemniaków,

ETAP 2:

Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkami
na ziemniakach układamy cebulę i pieczarki

Następnie posypujemy piórkami cebuli, układamy pieczarki

ETAP 3:

Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkami
ostatnia warstwa stanowi mięso które smarujemy pastą

na wierzch dajemy mięso, które smarujemy pastą warzywną relish, posypujemy solą pieprzem oraz czubrycą czerwoną.

ETAP 4:

Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkami
na mięso wylewamy śmietankę posypujemy serem i pieczemy

Na mięso wylewamy śmietankę, posypujemy pokrojonym lub startym serem.Naczynie przykrywami i całość pieczemy około 1 godziny, na kilka minut przed końcem pieczenia, zapiekankę odkryć i lekko zrumienić.
Przed podaniem posypać grubo, posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!