Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Karkówka wieprzowa pieczona z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Karkówka pieczona z kminkiem jest rewelacyjna.

Karkówka wieprzowa pieczona z kminkiem

Składniki:

Karkówka wieprzowa pieczona z kminkiem

 

  • 1 1/2 kg karkówki wieprzowej bez kości
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka kminku

 

Sposób przygotowania:

Karkówka wieprzowa pieczona z kminkiem
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Oprószyć kminkiem, przykryć i odłożyć na 5-6 godzin w chłodne miejsce. Następnie mięso zawinąć w folię aluminiową lub włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć w brytfannie i wstawić do piekarnika. Piec w temp. 190 stopni około 1,5 godziny. Po upływie 1 godz. rozciąć folię, mięso oblać powstałym sosem i pozostawić w piekarniku aby się zrumieniło. Upieczone, ostudzone mięso pokroić w plasterki i podawać z pieczywem.