zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Karkówka w pieczarkach z imbirem i kurkumą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Karkówka z pieczarkami duszona na małym ogniu z nutą kurkumy i imbiru to moja propozycja na niedzielny obiad,

Karkówka w pieczarkach z imbirem i kurkumą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka w pieczarkach z imbirem i kurkumą

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w pieczarkach z imbirem i kurkumą
Karkówkę pokroić na 5 plastrów, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, posolić. Pieczarki po oczyszczeniu dowolnie pokroić, cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać szeroki rondel i położyć w nim plastry mięsa ( nie dajemy tłuszczu, gdyż wytopi się z mięsa ). Szybko obsmażyć z dwóch stron, potem oprószyć przyprawami i dalej smażyć do zrumienienia. Następnie dodać cebulę i pieczarki, chwilę smażyć, podlać rosołem i dusić do miękkości pod przykryciem. Gotowe plastry karkówki podawać np. z ziemniakami i surówką.
Karkówka w pieczarkach z imbirem i kurkumą
Etap 1 plastry karkówki lekko rozbić i posolić
Karkówka w pieczarkach z imbirem i kurkumą
Etap 2 podsmażyć mięso z dodatkiem przypraw
Karkówka w pieczarkach z imbirem i kurkumą
Etap 3 potem dodac pieczarki i cebulę podlać rosołem i dusić