WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1015]

Karkówka w śmietanowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karkówka pokrojona w plastry duszona z cebulka w sosie śmietanowym z dodatkiem koperku i natki pietruszki.

Karkówka w śmietanowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka w śmietanowym sosie

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w śmietanowym sosie

ETAP 1:

Mięso z karkówki umyć i osuszyć. Pokroić na plastry o grubości ok. 1 centymetra. Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i włożyć plastry mięsa. Obsmażyć z obu stron na rumiany kolor i przełożyć do garnka. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na tą samą patelnię i przesmażyć. Następnie przełożyć do mięsa.

Patelnię opłukać wodą i wodę przelać do mięsa. Uzupełnić zwykłą wodą tak aby mięso było zakryte. Włożyć listek laurowy, kilka kulek ziela i szczyptę pieprzu. Wrzucić obrany ząbek czosnku. Ustawić na gazie i zagotować.

Dodać kostkę rosołową i dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia zaprawić sos śmietaną wymieszaną z gorącym sosem. Wsypać kaszę manną, posiekany koperek i natkę pietruszki. Dusić jeszcze ok. 15-20 minut.

Podawać z ziemniakami lub kaszą.

Karkówka w śmietanowym sosie
Karkówka w sosie śmietanowym po uduszeniu w garnku
Karkówka w śmietanowym sosie
Karkówka w sosie po dodaniu kwaśnej śmietany
Karkówka w śmietanowym sosie
Podsmażone mięso i cebulka zalane wodą z dodanymi przyprawami
Karkówka w śmietanowym sosie
Podsmażona cebulka przełożona do garnka z mięsem