monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Karkówka w sosie cytrynowym z teriayki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo sycący obiadek:), rodzinka była zachwycona szczególnie mąż mój naczelny mięsożerca:)

Karkówka w sosie cytrynowym z teriayki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka w sosie cytrynowym z teriayki

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie cytrynowym z teriayki
Mięso umyć, osuszyć i okroić z nadmiaru tłuszczu. Do miseczki wycisnąć sok z połowy cytryny. Mięso porządnie oprószyć solą o pieprzem i natrzeć wyciśniętym sokiem z cytryny. Przełożyć do naczynia próżniowego odessać powietrze i odstawić do lodówki na około 5 godzin. Po tym czasie na patelni rozgrzać margarynę. Plastry mięsa panierować w mące i kłaść na gorący tłuszcz i obsmażyć z każdej strony. Do miseczki wycisnąć sok z pozostałych cytryn, dolać szklankę wody zamieszać i wlać na patelnię. Zmniejszyć ogień, przykryć i powoli dusić. Gdy znaczna ilość płynu odparuje to wlać jeszcze pół szklanki wody ale już bez cytryny i nadal dusić do miękkości mięsa. W miseczce wymieszać sos teriayki z mąką i 2 łyżkami wody i wlać to na patelnię. Dokładnie wymieszać. Zgotować. Skosztować jeśli będzie mało słone doprawić według upodobania. Danie jest gotowe:) Smacznego!
Karkówka w sosie cytrynowym z teriayki
Mięso doprawić solą i pieprzem sokiem z cytryny i odstawić na 5 godzin
Karkówka w sosie cytrynowym z teriayki
Wycisnąć sok z cytryn i dolać wodę wymieszać wlać na patelnię
Karkówka w sosie cytrynowym z teriayki
oprószone mięso mąka podsmażyć z obu stron i wlać wodę z cytryną
Karkówka w sosie cytrynowym z teriayki
w miseczce wymieszać sos teriayki z mąką i wlać na patelnię zagotować