kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Karkówka w sosie miodowo-musztardowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym i korniszonkiem;)

Karkówka w sosie miodowo-musztardowym

Składniki:

Karkówka w sosie miodowo-musztardowym

 

  • 500g karkówki wieprzowej
  • przyprawa typu vegeta
  • łyżeczka pikantnej papryki w proszku
  • sok z połówki małej cytryny
  • 1,5-2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie miodowo-musztardowym
Karkówkę pokroic w grube plastry(ok.1 cm),przyprawić vegetą i pikantną papryką i odstawić na 2 godz. do lodówki. Po upływie tego czasu smażyć mięso na dużym ogniu po 3 min.z kazdej strony aby nabrało brązowego koloru,zalać wszystko woda i dusic pod przykryciem az mięso zmieknie. Sok z cytryny, miód i musztarde dobrze razem wymieszać i wlac do powstałego sosu.Całość dusic jeszcze przez 2 min.Mąkę ziemniaczana rozprowadzic w odrobinie wody i powstałą zawiesiną zagęścić sos. Doprawić solą do smaku.