Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Karkówka wieprzowa w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo wykwintne danie

Karkówka wieprzowa w winie

Składniki:

Karkówka wieprzowa w winie

 

  • 4 plastry karkówki (grubości ok. 2cm)
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 niedużego selera (ok. 5 dag)
  • 4 marchewki
  • 200 ml rosołu (może być z kostki)
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Karkówka wieprzowa w winie
Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim plastry karkówki z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do rondla. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać obrane i starte na tarce (o średnich otworach) marchew i seler. Chwilę podsmażyć. Zawartością patelni polać ułożone w rondlu mięso. Podlać bulionem wymieszanym z winem i koncentratem pomidorowym. Dodać liść laurowy i goździki. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.