Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Karkówka z bakaliami w sosie TaoTao

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kolorowa,soczysta pieczeń

Karkówka z bakaliami w sosie TaoTao

Składniki:

Karkówka z bakaliami w sosie TaoTao

 

  • 1 kg karkówki bez kości
  • 92 g śliwek suszonych
  • 92 g moreli suszonych
  • 40 g żurawiny suszonej
  • 5 łyżek sosu sojowego TaoTao
  • zielone liście z jednego dużego pora
  • sól,pieprz
  • mąka

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka z bakaliami w sosie TaoTao
Umytą i osuszoną karkówkę rozkroić,aby powstał niezbyt gruby płat mięsa.Rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą.Oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem.Liście pora blanszować we wrzącej wodzie około 3 min.Odcedzić i ułożyć na całym mięsie.Z brzegu rozłożyć śliwki suszone,karkówkę trochę zawinąć.Następnie morele,czynność powtórzyć a na końcu żurawinę.Mięso spiąć wykałaczkami,polać 4 łyżkami sosu sojowego TaoTao i zostawić no noc w lodówce.Po tym czasie przełożyć do brytfanny,podlać wodą i piec w piekarniku pod przykryciem około godzinę w temp.180*C(czasem podlewając powstałym sosem).Brytfankę odkryć.Piec jeszcze przez pół godziny często podlewając pieczeń.Mięso pokroić w plastry.Sos z pieczenia zagęścić mąką,doprawić solą i pieprzem oraz około 1 łyżką sosu sojowego.Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem i sosem.