szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Karkówka z dymką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

kotlety z karkówki z dymką

Karkówka z dymką

Składniki:

Karkówka z dymką

 

  • 600 gram karkówki
  • Przyprawa do grosa
  • 6 dymek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Karkówka z dymką
Karkówkę opłukać, osuszyć, pociąć na plastry i rozbić je tłuczkiem. Oprószyć przyprawą do grosa, przykryć i odstawić na kwadrans. Dymkę oczyścić pociąć w krążki i udusić na połowie roztopionego masła. Roztłuczone kotlety obtoczyć w mące i usmażyć na maśle wymieszanym z olejem na złotobrązowy kolor. Na każdym plastrze mięsa ułożyć łyżką porcję uduszonej dymki, przykryć i dusić jeszcze kilka minut. Podawać z młodymi ziemniakami i warzywami z wody.