Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Karkówka z garnka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Najprostsza metoda pieczenia mięsa jaką znam .

Karkówka z garnka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka z garnka

 

  • 1-1,5 kg karkówki bez kości
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 5 szklanek wody

 

Sposób przygotowania:

Karkówka z garnka
Mięso umyć , osuszyć , uformować odcinając sterczące kawałki . Przygotować marynatę z połowy oleju , miodu , papryki, majeranku , soli i pieprzu . Natrzeć mięso marynatą i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu . Obetrzeć marynatę . Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę . W garnku o grubym dnie rozgrzać resztę oleju . Na gorący włożyć mięso i obrumienić ze wszystkich stron . Wsypać cebulę i mieszając zeszklić koło mięsa . Zalać wodą . Dusić na małym gazie przy odkrytej pokrywce przez 1,5 godziny . Sos powinien odparować do objętości ok. 1 szklanki . Mięso pokroić w plasterki . Sos doprawić do smaku
Karkówka z garnka
Składniki do pieczenia miesa uszykowane można przystąpić do pracy
Karkówka z garnka
Przygotować marynatę i natrzeć nią mięso - zostawić na godzinę
Karkówka z garnka
Obsmażyć na rumiano w garnku - dorzucić cebulę i też obsmażyć
Karkówka z garnka
Upieczone mieso pokroić w plastry . Sos doprawić do smaku