madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Karkówka z pieca

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche wieprzowe mięso zapiekane z pieczarkami w kremowo keczupowym sosie. Najlepiej smakuje z ziemniakami.

Karkówka z pieca

Składniki:

Karkówka z pieca

 

  • 7 plastrów karkówki wieprzowej
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 1/2 kg pieczarek
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 słoiczek pikantnego keczupu

Sposób przygotowania:

Karkówka z pieca

ETAP 1:

Karkówka z pieca
Przyprawione plastry mięsa układamy w naczyniu.

Mięso myjemy i osuszamy. Wieprzowinę przyprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem, a następnie układamy w żaroodpornym naczyniu.

ETAP 2:

Karkówka z pieca
Pokrojone pieczarki układamy na przyprawionym mięsie.

Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki. Pokrojone pieczarki układamy na przyprawionym mięsie.

ETAP 3:

Karkówka z pieca
Mieszamy śmietanę kremówkę z pikantnym keczupem

Śmietanę kremówkę łączymy z pikantnym keczupem na jednolity sos.

ETAP 4:

Karkówka z pieca
Wlewamy przygotowany sos i zapiekamy w piekarniku

Przygotowanym sosem zalewamy wieprzowinę z grzybami. Całość zapiekamy przez 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.