malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Karkówka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Taka karkówka jest delikatna w smaku, jest też bardzo miękka. Wprost rozpływa się w ustach z delikatności.

Karkówka z pieczarkami

Składniki:

Karkówka z pieczarkami

 

  • 1 kg karkówki wieprzowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • łyżka octu winnego,
  • 1 cebula,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • mały pęczek szczypioru,
  • 2 szklanki wywaru drobiowego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Karkówka z pieczarkami
Karkówkę kroimy w plastry, każdy rozbijamy cienko, ale tak aby nam się nie rozerwały, oprószamy solą, pieprzem, oraz nacieramy marynatą z czosnku, oliwy, octu. Pieczarki i cebulę siekamy drobno następnie smażymy 15 minut, dodajemy posiekany szczypior. solimy, pieprzymy. Po upływie 2 godzin karkówkę smarujemy farszem pieczarkowym, składamy na połowę i układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem, zapiekamy pod przykryciem przez godzinę.