kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Karkówka z porami i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

No i kolejne danie z miodkiem :)

Karkówka z porami i papryką

Składniki:

Karkówka z porami i papryką

 

  • 50 dkg karkówki
  • 45 dkg porów (białe części)
  • 20 dkg zielonej papryki
  • 20 dkg kapusty pekińskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki spirytusu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka vegety lub kucharka
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Karkówka z porami i papryką
Mięso kroimy na paski około 1 cm szerokości,oprószamy je mąka i rumienimy na 2 łyżkach oleju.Teraz oprószamy imbirem,vegetą (lub kucharkiem) i wlewamy połowę wywaru warzywnego oraz spirytus.Dusimy jakieś 15 minut pod przykryciem i na małym ogniu.Pory kroimy w plasterki a kapustę i paprykę w paski i wszystko razem smażymy 10 minut na reszcie oleju.Wyjmujemy warzywa i mieszamy z mięsem.Na tłuszczu który został po warzywach zeszklamy posiekany czosnek,wlewamy do niego resztę wywaru warzywnego,sos sojowy,miód i ocet.Gotujemy.Doprawiamy sos papryką i pieprzem.Wrzucamy do sosu mięso z warzywami i mieszamy.Podajemy z makaronem sojowym lub ryżem.Smacznego!