smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Karkówka z rodzynkami i morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam smaczną karkówkę duszoną z rodzynkami i morelami. Smaki te idealnie do siebie pasują. Dla mięsożerców super danie obiadowe

Karkówka z rodzynkami i morelami

Składniki:

Karkówka z rodzynkami i morelami

 

  • 700 g karkówki bez kości
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki rodzynek
  • 10 szt suszonych moreli
  • 3/4 szklanki wody
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Karkówka z rodzynkami i morelami
1 Karkówkę umyć i osuszyć.Pokroić w plastry o grubości 1 cm. Każdy kotlet rozbić delikatnie, posypać solą i pieprzem.

2 Na patelni rozgrzać masło i każdy kotlet obsmażyć z dwóch stron na rumiano, a następnie przełożyć do rondla, podlać wodą, posolić i dusić około 45 minut.

3 Dodać drobno pokrojony czosnek, rodzynki i morele. Dusić kolejne 15 minut.

Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.