Sposób przygotowania:
Karkówka z serem korycińskimWykonanie:
Karkówkę wymaczamy w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy plastry prawie do końca, moja grubość miała każdego plastra 1.1/2 cm możecie zrobić 1 cm jeśli chcecie cieńsze mieć.
Każdy plaster oraz całe mięsko nacieramy solą.pieprzem i papryką czerwoną mieloną słodką. Po między plastry mięsa wkładamy ser koryciński pokrojony w plastry i pomidory suszone.
Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i przekładamy nasze mięsko. Zawijamy szczelnie i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w 200 stopniach koło półtorej godzinki. Każdy piec piecze inaczej wiec co jakiś czas kontrolujemy mięsko i sprawdzamy czy się nie przypala.
Pod koniec pieczenia odkrywamy i dajemy mu się podpiec. Mięsko jest podpieczone i podduszone. Smakuje rewelacyjnie.
Podałam z ziemniakami z wody, buraczkami, piklami i posypałam koperkiem.
Justi2401
lalunia