Sposób przygotowania:
Karkówka z sosem pomidorowym
1 Mięso natrzeć solą i pieprzem, zawinąć w folię i odstawić na 12 godzin do lodówki. 2 Na patelni roztopić masło i obsmażyć karkówkę z wszystkich stron na rumiany kolor 3 Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego , posypać papryką , wlać wodę i piec w piekarniku w 180 stopniach C około 1,5 godziny 4 Co jakiś czas polewać mięso sosem, , który się wytworzył w naczyniu 5 Mięso wyłożyć na półmisek, a sos przelać do rondelka. Dodać puszkę pomidorów,pół szklanki wody i zagotować. Zblendować po czym doprawić solą , pieprzem , majerankiem i bazylią. Chwilę gotować. Gdy nasz sos jest zbyt rzadki można zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Wlać do sosu i zagotować. 6 Mięso pokroić w plastry i polać gorącym sosem
Nina W.