Sposób przygotowania:
Pieczona karkówka z sosem borówkowym
Karkówkę włożyć do foliowego worka,zalać olejemy,dodać zmiażdżone ząbki czosnku,zioła,sól i pieprz.Zawinąć ciasno,wymasować mięso przez folię,włożyć do miski a następnie do lodówki i tam zostawić ją na całą noc. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego,dodać masło oraz marynatę z mięsa.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem ok. godziny.Po tym czasie odkryć mięso i tak zapiekać jeszcze przez 30 min.,polewać wierzch mięsa sosem powstałym w czasie pieczenia. Borówkę wyłożyć na patelnię,dodać wodę i sok z cytryny.Doprowadzić do wrzenia,gotować 5-10 min na małym ogniu.Sos borówkowy zagęścić mąką ziemniaczaną. Upieczone mięso pokroić w plastry,podawać polane sosem borówkowym.
Sarenka