Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Karkówka zapiekana pod majonezem

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

i keczupem. Banalny przepis, a jednak ....palce lizac :)

Karkówka zapiekana pod majonezem

Składniki:

Karkówka zapiekana pod majonezem

 

  • 3 platy karkówki o 1cm-owej grubosci,
  • 2-3 duze cebule,
  • pikantny keczup,
  • majonez,
  • sól, pieprz, papryka slodka czerwona w proszku, cukier, vegeta, oregano.

Sposób przygotowania:

Karkówka zapiekana pod majonezem
Karkówke umyc i osuszyc recznikiem papierowym, po czym natrzec sola, pieprzem i papryka. Mieso owinac folia i wstawic do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc. Cebule obrac, umyc, oszuszyc i pokroic w pólpiórka, po czym posypac lyzka cukru i z umiarem - vegeta. W zaroodpornym naczyniu ulozyc obok siebie plastry karkówki, które posypac cebula. Polac obficie keczupem, jezeli nie mamy pikantnego, lagodny keczup, mozna posypac chilli. Nastepnie polozyc ok 9 lekko czubatych lyzek majonezu i delikatnie rozsmarowac na calej powierzchni. Wierzch posypac oregano. Wstawic do dobrze rozgrzanego piekarnika i zapiekac przez okolo 80 minut w 180 stopniach, najlepiej przez pierwsza polowe pieczenia, pod przykryciem z folii. Tuz przed zakonczeniem pieczenia, mozna tez posypac wierzch, starkowanym, zoltym serem. Podawac na goraco z ryzem lub ziemniakami.