VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Karkówkowe roladki ze szczypiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne i aromatyczne mięsko mocno przeniknięte smakiem szczypiorku.Polecam fanom karkówki i nie tylko. Jest to troszkę odmienny sposób na to mięsko.

Karkówkowe roladki ze szczypiorem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karkówkowe roladki ze szczypiorem

 

  • 0,7 kg karkówki
  • Pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 200 g śmietany 12%
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

 

Sposób przygotowania:

Karkówkowe roladki ze szczypiorem
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na 1 cm plastry. Każdy plaster rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Płaty obsypujemy przyprawą do karkówki, solą i pieprzem. Na każdym układamy szczypior i zwijamy w kształt roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę rozrabiamy z wodą, tymiankiem, oregano i mąką. Zalewamy roladki i pieczemy w 180*C przez 1 godzinę 10 min. 
Karkówkowe roladki ze szczypiorem
Etap 1 Na roladce układamy szczypior i zwijamy
Karkówkowe roladki ze szczypiorem
Etap 2 Po upieczeniu powstaje smaczny śmietanowy sos