slodkieokruszki

slodkieokruszki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Karmelizowane jabłuszko na mlecznym ryżu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś zapraszam Was na pyszny i szybki deser - karmelizowane jabłuszko na mlecznym ryżu. Możecie go podać w pucharku lub miseczce. Smak i prostota.

Karmelizowane jabłuszko na mlecznym ryżu

Składniki:

Karmelizowane jabłuszko na mlecznym ryżu

 

Sposób przygotowania:

Karmelizowane jabłuszko na mlecznym ryżu
Bierzemy dwa mniejsze jabłuszka, obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy je na patelnię, na której wcześniej skarmelizowaliśmy cukier (rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, smażymy aż cukier zbrązowieje) i posypujemy jabłka po całości cynamonem.

Ruszamy patelnią lub mieszamy delikatnie całość w taki sposób aby nasz karmel pokrył jabłuszka. Smażymy do ich miękkości.

Do deseru wykorzystałam wcześniej ugotowany ryż (z lodówki).

Ryż przekładamy do do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy na mniejszym ogniu aż ryż wchłonie mleko. Szybko i prosto. Następnie wykładamy go do pucharka lub miseczki, a na wierzch dajemy nasze karmelizowane jabłuszka.

Smacznego