BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 817]

Schabowe w sosie ogórkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Schabowe inaczej dzisiaj w sosie ogórkowym ,pyszne o lekko kwaśnym smaku uwielbiane przez moją rodzinkę.

Schabowe w sosie ogórkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schabowe w sosie ogórkowym

 

Sposób przygotowania:

Schabowe w sosie ogórkowym
1. Kotlet schabowy pokroić na plastry o grubości 2 - 3 cm.

2. Każdy plaster włożyć do woreczka i lekko rozbić, opłukać, osuszyć natrzeć pieprzem solą i rozmarynem.

3. Jajka wbić do miski i rozbełtać, dodać przyprawy oraz szczyptę soli i pieprzu do smaku. Wymieszać.

4. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce ( grube oczka) w razie konieczności można ogórki obrać ze skórki.

5. Włożyć kotlety do jaka następnie do bułki tartej.

6. Smażyć na gorącym oleju z obydwu stron na złoty kolor.

7. Po usmażeniu przekładamy na talerz, a do tłuszczu dolewamy wody tyle ile potrzeba nam sosu dodając starte ogórki doprawić do smaku, gotować około 15 - 20 min.

8. Sos zagęścić mąką z wodą.

9. Do sosu włożyć upieczone kotlety na 15 - 20 min, aby naszły sosem. Podawać z ziemniakami.
Schabowe w sosie ogórkowym.
Schabowe usmażone ,ogórki starte wiec czas dokończyć potrawę.