Sposób przygotowania:
Schabowe w sosie ogórkowym
1. Kotlet schabowy pokroić na plastry o grubości 2 - 3 cm.
2. Każdy plaster włożyć do woreczka i lekko rozbić, opłukać, osuszyć natrzeć pieprzem solą i rozmarynem.
3. Jajka wbić do miski i rozbełtać, dodać przyprawy oraz szczyptę soli i pieprzu do smaku. Wymieszać.
4. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce ( grube oczka) w razie konieczności można ogórki obrać ze skórki.
5. Włożyć kotlety do jaka następnie do bułki tartej.
6. Smażyć na gorącym oleju z obydwu stron na złoty kolor.
7. Po usmażeniu przekładamy na talerz, a do tłuszczu dolewamy wody tyle ile potrzeba nam sosu dodając starte ogórki doprawić do smaku, gotować około 15 - 20 min.
8. Sos zagęścić mąką z wodą.
9. Do sosu włożyć upieczone kotlety na 15 - 20 min, aby naszły sosem. Podawać z ziemniakami.
2. Każdy plaster włożyć do woreczka i lekko rozbić, opłukać, osuszyć natrzeć pieprzem solą i rozmarynem.
3. Jajka wbić do miski i rozbełtać, dodać przyprawy oraz szczyptę soli i pieprzu do smaku. Wymieszać.
4. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce ( grube oczka) w razie konieczności można ogórki obrać ze skórki.
5. Włożyć kotlety do jaka następnie do bułki tartej.
6. Smażyć na gorącym oleju z obydwu stron na złoty kolor.
7. Po usmażeniu przekładamy na talerz, a do tłuszczu dolewamy wody tyle ile potrzeba nam sosu dodając starte ogórki doprawić do smaku, gotować około 15 - 20 min.
8. Sos zagęścić mąką z wodą.
9. Do sosu włożyć upieczone kotlety na 15 - 20 min, aby naszły sosem. Podawać z ziemniakami.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Miło mi.;)