slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Sernik na zimno na pełnoziarnistym kruchym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny i domowy sernik na zimno z galaretką wiśniową. Spód zrobiony z mąki pełnoziarnistej więc jest troszkę bardziej zdrowy.

Sernik na zimno na pełnoziarnistym kruchym spodzie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na zimno na pełnoziarnistym kruchym spodzie

 

 

  • 1 galaretka wiśniowa
  • blaszka 24x24

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno na pełnoziarnistym kruchym spodzie
Zagotowujemy w garnuszku 1/2 l wody, wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i jajko. Wyrabiamy razem do połączenia się składników.

Z ciasta robimy kuleczkę i wkładamy do woreczka foliowego. Następnie wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i chwilę wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy na cienki placek ok. 5 mm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto na spód, lekko ugniatając do dna. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temp. 200 stopni.

Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

W misce ubijamy masło (w temperaturze pokojowej) z cukrem na puch. Następnie dodajemy do 1 łyżce twarogu cały czas miksując. Na koniec wsypujemy śmietanę w proszku do masy i jeszcze chwilę ubijamy mikserem.

Masę przekładamy na wystudzone ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki aby stężało. Galaretkę wylewamy na ciasto gdy zacznie tężeć. Wstawiamy ciasto do lodówki.

Najlepsze jest na 2 dzień.
Sernik na zimno na pełnoziarnistym kruchym spodzie
Ciasto kruche przed włożeniem do piekarnika