paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Różyczki z filo z karmelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo ładne i dobre ciastka z czekoladą i bananem polane karmelem

Różyczki z filo z karmelem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Różyczki z filo z karmelem

 

  • ciasto filo
  • 2 sztuki banan
  • 1 sztuka czekolada gorzka
  • 2 łyżki masło
  • 5 łyżki cukier
  • 1/3 szklanki woda
  • 9-10 łyżek śmietana 30 %

Sposób przygotowania:

Różyczki z filo z karmelem
Ciasto pokroić na kwadraty wielkości około 14 cm. Ciasto wkładamy do formy na babeczki pod różnym kątem. W każdy dołek wkładamy pokruszoną lub starta na tarce czekoladę. Następnie obieramy i kroimy w plasterki banana . Wkładamy plasterki na czekoladę. Pozawijać ciasto do góry pod różnymi kątami. Piec na złoty kolor. Następnie robimy karmel : W rondelku rozpuścić cukier na małym ogniu. Gdy zacznie brązowieć dodać wodę mieszając bardzo energicznie. Gdy woda i cukier się połączą wlać śmietanę i zagotować. Następnie dodać masło i gdy to połączy się z resztą składników zdjąć karmel z ognia.Karmelem polewamy upieczone różyczki.
Różyczki z filo z karmelem
Ciasto pokroić na kwadraty wielkości około 14 cm. Ciasto wkładamy do formy na babeczki pod różnym kątem. W każdy dołek wkładamy pokruszoną lub starta na tarce czekoladę.
Różyczki z filo z karmelem
Następnie obieramy i kroimy w plasterki banana . Wkładamy plasterki na czekoladę. Pozawijać ciasto do góry pod różnymi kątami. Piec na złoty kolor.
Różyczki z filo z karmelem
W rondelku rozpuścić cukier na małym ogniu. Gdy zacznie brązowieć dodać wodę mieszając bardzo energicznie. Gdy woda i cukier się połączą wlać śmietanę i zagotować. Następnie dodać masło i gdy to połączy się z resztą składników zdjąć karmel z ognia.