czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Karmelowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sernik jest wilgotny, miękki, ma naprawdę wyjątkowy smak. Świetnie pasuje na listę ciast świątecznych.

Karmelowy sernik

Składniki:

Karmelowy sernik

 

 

  • Masa serowa:
  • 85 dag twarogu,
  • szkl. cukru pudru,
  • 5 jajek,
  • 400 g gotowej masy krówkowej,
  • szkl. mleka,
  • kilka kropel olejku śmietankowego.

Sposób przygotowania:

Karmelowy sernik
1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać kakao, cukier puder oraz rozkłócone jajka, wymieszać. Dodać stopioną, zimną margarynę, Wymieszać drewnianą łyżką i zagnieść gładkie ciasto. Tortownicę o śr.27cm natłuścić i wysypać mąką. Dokładnie wylepić dno formy ciastem. Nakłuć widelcem.2. Ser zmielić dwa razy. Jajka utrzeć z pudrem na puszysta masę, dodać do sera. Krótko zmiksować. Dodać kilka kropel olejku, mleko i 200g masy krówkowej. Zmiksować po czym wylać na przygotowany spód. Piec ok. godz w temp. 180st. Ciasto przestudzić, najlepiej wstawić na całą noc do lodówki. Posmarować resztą masy krówkowej, posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Schładzać jeszcze około 2 godzin.