Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Karmelowy sernik na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach serniczek z dodatkiem karmelu. Może i trochę pracochłonny, ale było warto - smak wynagradza czas włożony w przygotowanie tego sernika.

Karmelowy sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karmelowy sernik na zimno

 

  • 180 g ciastek kruchych czekoladowych
  • 75 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 70 dkg mielonego twarogu
  • Dodatkowo:
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Karmelowy sernik na zimno
Masło roztopić, przestudzić. Ciastka przełożyć do miski i mocno rozkruszyć. Do ciastek wlać roztopione masło. Dokładnie wymieszać i przesypać do tortownicy (ok. 22 cm). Ciastka z masłem rozłożyć równomiernie na dnie, ugnieść i odłożyć na ok. pół godziny do lodówki. Cukier przesypać do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się roztopi i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wlać pół szklanki śmietany. Gotować na małym ogniu, aż karmel się roztopi. Zamieszać od czasu do czasu. Przestudzić, przecedzić przez sito. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie rozpuścić ją, podgrzewając. Lekko przestudzić. Resztę śmietany ubić na sztywno. Do bitej śmietany dodać twaróg, dokładnie wymieszać. Dodać ciepłą żelatynę i ciepłą masę karmelową. Dokładnie wymieszać, wylać na ciasteczkowy spód. Wyrównać powierzchnię, odłożyć do lodówki do stężenia. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić z 3 łyżkami śmietany kremówki, ostudzić. Czekoladę wylać na stężałe ciasto, rozlać równomiernie po całej powierzchni. Odłożyć do lodówki, żeby czekolada stężała. Gotowy sernik wyjąć z foremki.
Karmelowy sernik na zimno
Rozkruszone ciastka wymieszane z roztopionym masłem rozłożone na dnie tortownicy.
Karmelowy sernik na zimno
Karmel powstały z podgrzewanego w garnku cukru.
Karmelowy sernik na zimno
Mielony twaróg dodany do ubitej śmietany.
Karmelowy sernik na zimno
Masa karmelowa i rozpuszczona żelatyna dodane do masy twarogowej.