Sposób przygotowania:
Karmelowy sernik na zimno
Masło roztopić, przestudzić. Ciastka przełożyć do miski i mocno rozkruszyć. Do ciastek wlać roztopione masło. Dokładnie wymieszać i przesypać do tortownicy (ok. 22 cm). Ciastka z masłem rozłożyć równomiernie na dnie, ugnieść i odłożyć na ok. pół godziny do lodówki. Cukier przesypać do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się roztopi i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wlać pół szklanki śmietany. Gotować na małym ogniu, aż karmel się roztopi. Zamieszać od czasu do czasu. Przestudzić, przecedzić przez sito. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie rozpuścić ją, podgrzewając. Lekko przestudzić. Resztę śmietany ubić na sztywno. Do bitej śmietany dodać twaróg, dokładnie wymieszać. Dodać ciepłą żelatynę i ciepłą masę karmelową. Dokładnie wymieszać, wylać na ciasteczkowy spód. Wyrównać powierzchnię, odłożyć do lodówki do stężenia. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić z 3 łyżkami śmietany kremówki, ostudzić. Czekoladę wylać na stężałe ciasto, rozlać równomiernie po całej powierzchni. Odłożyć do lodówki, żeby czekolada stężała. Gotowy sernik wyjąć z foremki.
marietta
rendus