Sposób przygotowania:
Sernik z białą czekoladą pod karmelem
Ser wrzucamy do dużej miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, śmietanę kremówkę, miksujemy i nie przestając dodajemy po kolei 4 jajka. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy, wciąż ma być płynna Do płynnej i lekko ciepłej dodajemy czubatą łyżkę masy serowej i mieszamy na jednolitą masę, aby nie było grudek Dodajemy to do masy serowej. Miksujemy aby połączyć składniki. Ciasteczka maślane kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Wylepiamy spód formy do pieczenia (okrągła). Pieczemy 10 minut w 190 stopniach. Schładzamy. Przygotowaną masę wylewamy na upieczony spód i pieczemy około 50 min w temp. 160 stopni. Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki i pozwalamy aby się wystudził Po godzinie wstawiamy do lodówki na 2-3h. Po tym czasie smarujemy masą karmelową (wcześniej lekko ją ogrzewam, aby lepiej się smarowało) i zdobimy: orzechy, migdały, do wyboru