kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Sernik z białą czekoladą pod karmelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny rozpływający się w ustach sernik pokryty masą karmelową

Sernik z białą czekoladą pod karmelem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik z białą czekoladą pod karmelem

 

  • Twaróg w wiaderku-1 kg- zmielony (na sernik)
  • Ciasteczka maślane- 200g
  • 4 jajka
  • 70g masła
  • śmietana kremówka 30% mała (100g)
  • 2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • puszka masy krówkowej / karmelowej lub mleko zagęszczone schłodzone gotowane 2 h

Sposób przygotowania:

Sernik z białą czekoladą pod karmelem
Ser wrzucamy do dużej miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, śmietanę kremówkę, miksujemy i nie przestając dodajemy po kolei 4 jajka. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy, wciąż ma być płynna Do płynnej i lekko ciepłej dodajemy czubatą łyżkę masy serowej i mieszamy na jednolitą masę, aby nie było grudek Dodajemy to do masy serowej. Miksujemy aby połączyć składniki. Ciasteczka maślane kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Wylepiamy spód formy do pieczenia (okrągła). Pieczemy 10 minut w 190 stopniach. Schładzamy. Przygotowaną masę wylewamy na upieczony spód i pieczemy około 50 min w temp. 160 stopni. Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki i pozwalamy aby się wystudził Po godzinie wstawiamy do lodówki na 2-3h. Po tym czasie smarujemy masą karmelową (wcześniej lekko ją ogrzewam, aby lepiej się smarowało) i zdobimy: orzechy, migdały, do wyboru
Sernik z białą czekoladą pod karmelem
Etap 1 Upieczone ciasto chłodzimy w lodówce
Sernik z białą czekoladą pod karmelem
Etap 2 Po rozkrojemu widoczna puszysta bielutka masa
Sernik z białą czekoladą pod karmelem
Etap 3 Nakładamy porcyjkę na talerzyk!!!