misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Sernik z sosem karmelowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten sernik jest tak pyszny że znika ze stołu błyskawicznie

Sernik z sosem karmelowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik z sosem karmelowym

 

  • Spód:
  • 17 dkg herbatników
  • 10 dkg rozpuszczonej margaryny (lub masła)
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cukru
  • Masa serowa:
  • 0,5 kg sera białego (może być z wiadereczka)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • Karmel:
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 0,3 szklanki kremówki
  • 5 dkg masła

Sposób przygotowania:

Sernik z sosem karmelowym
Spód:

Herbatniki kruszymy. Mieszamy z masłem, kakao i cukrem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy herbatniki, dociskamy dobrze szklanką by powstał spód sernika. Nie formujemy brzegów. Wkładamy do lodówki na pół godziny.



Masa serowa:


Kremówkę ubijamy. Resztę skladników miksujemy w misce. Na końcu dodajemy kremówkę i mieszamy by masa była jednolita. Wlewamy ją na wcześniej przygotowany spód. Do piekarnika na najniższym poziomie wkładamy foremkę, do której wklewamy ok. 3 szklanki wody. Piekarnik włączamy na 160 C. Gdy woda w foremce zaczyna parować, na średnim poziomie umieszczamy tortownicę z sernikiem. Pieczemy godzinę. Po tym czasie wyłaczamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto żeby ostygło.



Karmel:

Na patelni mieszamy cukier z wodą i stawiamy na małym ogniu. Cały czas mieszamy. W garnuszku podgrzewamy kremówkę z masłem. Po około 10 minutach cukier zacznie się karmelizować. Gdy cukier będzie miał już ładny, brązowy kolor wlewamy ciepłą kremówkę i mieszamy energicznie. Jeśli cukier nie chce się rozpuścić można postawić go na ogniu i delikatnie podgrzać. Karmel wlewamy na ostudzony sernik i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.



Smacznego!!
Sernik z sosem karmelowym
z pokruszonych herbatników przygotowujemy spód
Sernik z sosem karmelowym
ubitą kremówkę łączymy z masa serową na samym końcu
Sernik z sosem karmelowym
prawidłowo przygotowany karmel ma ładny kolor i kremowa konsystencję