Sposób przygotowania:
Sernik z sosem karmelowym
Spód:
Herbatniki kruszymy. Mieszamy z masłem, kakao i cukrem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy herbatniki, dociskamy dobrze szklanką by powstał spód sernika. Nie formujemy brzegów. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
Masa serowa:
Kremówkę ubijamy. Resztę skladników miksujemy w misce. Na końcu dodajemy kremówkę i mieszamy by masa była jednolita. Wlewamy ją na wcześniej przygotowany spód. Do piekarnika na najniższym poziomie wkładamy foremkę, do której wklewamy ok. 3 szklanki wody. Piekarnik włączamy na 160 C. Gdy woda w foremce zaczyna parować, na średnim poziomie umieszczamy tortownicę z sernikiem. Pieczemy godzinę. Po tym czasie wyłaczamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto żeby ostygło.
Karmel:
Na patelni mieszamy cukier z wodą i stawiamy na małym ogniu. Cały czas mieszamy. W garnuszku podgrzewamy kremówkę z masłem. Po około 10 minutach cukier zacznie się karmelizować. Gdy cukier będzie miał już ładny, brązowy kolor wlewamy ciepłą kremówkę i mieszamy energicznie. Jeśli cukier nie chce się rozpuścić można postawić go na ogniu i delikatnie podgrzać. Karmel wlewamy na ostudzony sernik i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Smacznego!!
Herbatniki kruszymy. Mieszamy z masłem, kakao i cukrem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy herbatniki, dociskamy dobrze szklanką by powstał spód sernika. Nie formujemy brzegów. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
Masa serowa:
Kremówkę ubijamy. Resztę skladników miksujemy w misce. Na końcu dodajemy kremówkę i mieszamy by masa była jednolita. Wlewamy ją na wcześniej przygotowany spód. Do piekarnika na najniższym poziomie wkładamy foremkę, do której wklewamy ok. 3 szklanki wody. Piekarnik włączamy na 160 C. Gdy woda w foremce zaczyna parować, na średnim poziomie umieszczamy tortownicę z sernikiem. Pieczemy godzinę. Po tym czasie wyłaczamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto żeby ostygło.
Karmel:
Na patelni mieszamy cukier z wodą i stawiamy na małym ogniu. Cały czas mieszamy. W garnuszku podgrzewamy kremówkę z masłem. Po około 10 minutach cukier zacznie się karmelizować. Gdy cukier będzie miał już ładny, brązowy kolor wlewamy ciepłą kremówkę i mieszamy energicznie. Jeśli cukier nie chce się rozpuścić można postawić go na ogniu i delikatnie podgrzać. Karmel wlewamy na ostudzony sernik i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Smacznego!!