paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Karp duszony w całości

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

kto powiedział, ze jak karp to tylko na wigilię

Karp duszony w całości

Składniki:

Karp duszony w całości

 

 

 

Sposób przygotowania:

Karp duszony w całości
Natkę myjemy i drobno siekamy. Karpia obieramy z łusek, patroszymy. Tak przygotowaną rybę bardzo dokładnie myjemy i suszymy. Oprószamy do z obu stron i w środku solą oraz pieprzem. Przyprawy wcieramy w niego. Następnie obtoczonego w mące, smażymy go na złoto z obu stron. Podczas smażenia karpia możemy zając się robieniem sosu do niego. Do śmietany dodajmy sok z cytryny, chrzan mieszamy. Doprawiamy go do smaku cukrem i solą( po około 1/2 łyżeczki). Całość bardzo dokładnie mieszamy. Karpia układamy w naczyniu podłużnym, posypujemy 3/4 natki i zalewamy sosem. tak dusimy 15-20 min na niewielkim ogniu pod przykryciem. Podajemy posypanego pozostałą częscią natki

Tagi:

karp karp ryba