Sposób przygotowania:
Karp nadziewany
Karpia oczyścić z łusek, wypatroszyć, umyć i wysuszyć. Następnie naciąć co 2-3 cm na głębokość 2-3 mm w poprzek na całej długości grzbietu. Posolić w środku i na zewnątrz i zostawić na 1-2 godziny Płatki owsiane i rodzynki zalać wrzącym mlekiem, przykryć na kilka minut, po czym dodać zmielone orzechy, znowu przykryć i poczekać, aż wystygnie. Dodać do tego masło, ubite jajko. Wymieszać i nafaszerować tą masą rybę, po czym spiąć i natrzeć otrębami tak, by dostały się do zrobionych nacięć. Położyć na rozgrzanym leju na 3-4 minuty, przewrócić na drugą stronę i dusić pod przykryciem 25-30 minut, podlewając wodą. Pod koniec zdjąć pokrywkę i rybę smażyć, aż zacznie skwierczeć. Podawać na ogrzanym półmisku.