zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

karp po katalońsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

znakomity karp po katalońsku

karp po katalońsku

Składniki:

karp po katalońsku

 

  • 8 sztuk filetow z karpia
  • pieprz
  • 125ml czerwonego wina
  • majeranek
  • 10dag masla
  • 1 cebula
  • 10dag grzybow
  • sol
  • olej

Sposób przygotowania:

karp po katalońsku
Filety z karpia umyc,posolic,oproszyc pieprzem i wlozyc do brytfanny wysmarowanej maslem.Zalac rybe czerwonym winem i odrobina wody,nastepnie ulozyc na niej pokrojone w plasterki grzyby i cebule,posypac majerankiem,przykryc folia aluminiowa i dusic w piekarniku do miekkosci.Karpie ulozyc na polmisku i olozyc grzybami.Z maki i polowy masla przyzadzic zasmazke,rozprowadzic ja sosem powstalym podczas duszenia ryby i,stale mieszajac,dodac po trochu pozostala czesc masla.Sosem tym zalac rybe i podac goraca odrazu po przyrzadzeniu