Sposób przygotowania:
Karp po litewsku
Rybę sprawić, oczyścić, umyć, podzielić na dzwonki.
Do rondla wlać litr wody, dodać sok z cytryny, rodzynki, cukier, sól oraz obraną w całości cebulę, marchew pokrojoną w plasterki, goździki i liść laurowy. Wszystko zagotować. Do wywaru włożyć podzielonego karpia i gotować na wolnym ogniu pół godziny.
Gdy ryba będzie miękka, dodać zmielone pierniki i jeszcze chwilkę pogotować. Rybę wyłożyć na półmisek i polać powstałym sosem w którym się ryba gotowała. Karpia wstawić do lodówki.
Do rondla wlać litr wody, dodać sok z cytryny, rodzynki, cukier, sól oraz obraną w całości cebulę, marchew pokrojoną w plasterki, goździki i liść laurowy. Wszystko zagotować. Do wywaru włożyć podzielonego karpia i gotować na wolnym ogniu pół godziny.
Gdy ryba będzie miękka, dodać zmielone pierniki i jeszcze chwilkę pogotować. Rybę wyłożyć na półmisek i polać powstałym sosem w którym się ryba gotowała. Karpia wstawić do lodówki.