Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Karp po rosyjsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

przepis na karpia trochę inaczej niż zwykle

Karp po rosyjsku

Składniki:

Karp po rosyjsku

 

  • 1,2 kg karpia
  • 20 dag marchwi
  • 10 dag pietruszki
  • 5 dag cebuli
  • 0,3 l czerwonego wina
  • 5 dag masła
  • 7 dag mąki
  • musztarda
  • sól

Sposób przygotowania:

Karp po rosyjsku
oczyszczonego i pokrojonego w kawałki karpia natrzeć solą i włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny pokrojone w wąskie paski warzywa oraz pól główki cebuli gotować w osolonej wodzie zanim zmiękną wyjąć z wody i położyć w brytfannie na surową jeszcze rybę wlać wino rybę upiec w piekarniku upieczonego karpia obłożyć na półmisku ugotowanymi warzywami wywar zaś zaprawić zasmażką z maki i masła w razie potrzeby można dodać wina rosół lub łyżeczkę musztardy rybę polać doprawionym wywarem