Sposób przygotowania:
Karp po staropolsku
Karpia opłukać i oczyścić z łusek, przeciąć wzdłuż, wypatroszyć, uważając, żeby nie uszkodzić pęcherzyka żółciowego. Dokładnie umyć wewnątrz i odciąć łeb. Ułożyć w podłużnym garnku, obłożyć plasterkami pietruszki, cebuli i ogórków, posypać przyprawami i zalać czerwonym winem wymieszanym z kwasem ogórkowym. Gdy zacznie się gotować, oprószyć pieprzem i solą, zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. pół godziny. Gotową miękką rybę wyłożyć delikatnie na półmisek w całości lub pokrojoną na kawałki, gdy wystygnie, zalać wywarem z przetartymi przez sito warzywami. Wstawić do lodówki, żeby sos zastygł. Przed podaniem udekorować listkami sałaty i lub pietruszki oraz plastrami cytryny. Podawać z pieczywem i sałatkami.