hipokrat

hipokrat

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Świąteczny karp króluje na stołach

Gefilte fish

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tradycyjna ryba w galarecie po żydowsku

Gefilte fish

Składniki:

Gefilte fish

 

  • 1/2 kg filetów z ryby słodkowodnej (karp, sandacz itp)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • łyżki tartej bułki lub zmielonej macy (jeśli ryba ma być spożywana w święto Paschy)
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

  • na wywar:
  • łby, ogony i ości z ryb
  • cebula, marchew, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy, sól
  • ew. łyżeczka żelatyny wołowej

Sposób przygotowania:

Gefilte fish
Zalać wodą rybie łby itd, cebulę,pokrojoną w plasterki marchew i przyprawy (tyle, aby je przykryło), gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. Rybę zmiksować z cebulą, jajkiem, bułką (macą) i przyprawami. Uformować podłużne pulpety. Wkładać ostrożnie do wywaru, przykryć, gotować na najmniejszym ogniu ok. 30 min. Wystudzić w wywarze, wyjąć, ułożyć na półmisku, zalać przecedzonym wywarem, włożyć do lodówki. Jeśli chcemy mieć pewność, ze galareta "stanie", można dodać 1 łyżeczkę namoczonej w odrobinie zimnej wody i podgrzanej do rozpuszczenia wołowej żelatyny.