SUPERPRZEPIS

Karp smażony na maśle z prawdziwkami :

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Karp smażony na maśle z prawdziwkami :

Pyszna wigilijna potrawa . Bardzo prosta – każdy sobie z nią poradzi .

Składniki:

Karp smażony na maśle z prawdziwkami :

 

  • Filet z karpia ( z połówki ryby )
  • 8 szt. kapeluszy prawdziwków
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ kostki masła ( 5 dag )
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka

 

Sposób przygotowania:

Karp smażony na maśle z prawdziwkami :
Dobrze umyty i oczyszczony z ości filet posolić , skropić sokiem z cytryny , olejem .Ułożyć w szczelnie zamykanym szklanym naczyniu i posypać pokrojona w plasterki cebulą i marchewką .Trzymać w lodówce 24 godziny ( przewrócić kilka razy ) . Grzyby namoczyć na 2 godziny , a potem ugotować w małej ilości wody .Odcedzić Karpia oczyścić z cebuli i marchewki .Osuszyć . Posypać pieprzem .Oprószyć mąką , strącić jej nadmiar . Na patelni rozgrzać masło ( najlepiej wcześniej je sklarować ) i smażyć na rumiano karpia , obracając go .Pod koniec smażenia dołożyć na patelnię prawdziwki i obsmażać je obok ryby przez ok. 5 minut . Podawać z cząstką cytryny , ziemniakami i kapustą z grzybami .

Tagi:

ryba ryby