olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Karp w akompaniamencie jarzyn

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

jest to potrawa dietetyczna i zdrowa, pełna witamin, najlepsza na kolację albo obiad :)

Karp w akompaniamencie jarzyn

Składniki:

Karp w akompaniamencie jarzyn

 

  • 1 mały karp 9około 0,5 kg)
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 mała pietruszka
  • 1 por
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sól
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Karp w akompaniamencie jarzyn
Karpia oczyścić, odciąć głowę i posolić (karpia, nie głowę!- głowa ląduje w koszu czy gdzieś tam, byle by nie na talerzu blee). Warzywa umyć, obrać, poszatkować na tarce o dużych oczkach. W rondelku ułożyć warzywa, dodać przyprawy, na wierzch ułożyć rybę, podlać szklanką wrzącej wody, przykryć gotować na bardzo słabym ogniu przez 25 minut. Podawać karpia obłożonego jarzynami.

Tagi:

karp