Na polskiej wieczerzy wigilijnej mamy okazje spróbować wielu różnorodnych potraw. Kanon dwunastu obowiązkowych dań jest oczywiście uzależniony od tradycji rodzinnych oraz regionalnych, jednak są w nim pozycje które nigdy się nie zmieniają.
Z pewnością zaliczyć do nich można kapustę z grochem, pierogi z grzybami oraz smażonego karpia. Wigilia nie może się także odbyć bez barszczu czerwonego z uszkami oraz ryby w galarecie. Ta ostatnia potrawa jest faworytem wielu z nas, ponieważ możemy jej kosztować praktycznie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Najpopularniejszą odmianą tej przystawki jest po prostu karp w galarecie. Przyrządzany na różne sposoby może mieć bardzo wykwintny charakter. Nowoczesne odmiany tej potrawy ulepszają skład galarety lub nadają jej wyrafinowanego smaku i tak znajdziecie u nas na przykład przepis na karpia w galarecie cebulowej.
Karp w galarecie po żydowsku to propozycja dla smakoszy staropolskich smaków. Wigilijny karp w galarecie to pozycja obowiązkowa w świątecznym jadłospisie. Sposób przygotowania zależy tylko od własnych upodobań i preferencji.
W poniższych przepisach podpowiadamy jak odpowiednio zbilansować smaki, by nasi goście czuli się u nas jak na prawdziwej uczcie.
Najpopularniejszą odmianą tej przystawki jest po prostu karp w galarecie. Przyrządzany na różne sposoby może mieć bardzo wykwintny charakter. Nowoczesne odmiany tej potrawy ulepszają skład galarety lub nadają jej wyrafinowanego smaku i tak znajdziecie u nas na przykład przepis na karpia w galarecie cebulowej.
Karp w galarecie po żydowsku to propozycja dla smakoszy staropolskich smaków. Wigilijny karp w galarecie to pozycja obowiązkowa w świątecznym jadłospisie. Sposób przygotowania zależy tylko od własnych upodobań i preferencji.
W poniższych przepisach podpowiadamy jak odpowiednio zbilansować smaki, by nasi goście czuli się u nas jak na prawdziwej uczcie.