Sposób przygotowania:
Indyk Eli z masłem orzechowymprzygotowanie marynaty
Na talerzyk wysypać wędzoną i słodką paprykę, czosnek granulowany, cebulkę suszoną i przyprawę do kurczaka.
przygotowanie marynaty cd
Do miseczki wlać olej i dodać masło orzechowe.
przygotowanie marynaty cd
Do oleju z masłem orzechowym dodać suche składniki marynaty i wymieszać.
przygotowanie pozostałych składników
Cebule obrać z łupinek i pokroić w grubą kostkę.
przygotowanie pozostałych składników cd
Czosnek obrać z łupinek i pokroić w plasterki.
przygotowanie indyka
Nogę indyka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dużą blaszkę do zapiekania posmarować olejem.
Spodnią część nogi posmarować marynatą i położyć na blaszce.
przygotowanie indyka cd
Nogę indyka posmarować marynatą.
przygotowanie indyka cd
Resztę marynaty wlać do blaszki z indykiem. Do indyka dodać cebulę i czosnek. Cebulę z czosnkiem oprószyć solą i pieprzem.
Podlać całość wodą. Przykryć blaszkę z mięsem folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Piec indyka 120 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze około 30 minut aż indyk się zrumieni.
Co jakiś czas polewać indyka powstałym sosem. Upieczonego indyka wyjąć i podzielić na porcje.
Powstały sos zmiksować. Smacznego!
gusia1000