eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Indyk Eli z masłem orzechowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Upiekłam nogę indyka w piekarniku. Indyka posmarowałam marynatą z masłem orzechowym. Do pieczenia dodałam dużo cebuli i czosnku.

Indyk Eli z masłem orzechowym

Składniki:

Indyk Eli z masłem orzechowym

mięso

  • 2.30 kg indyka - cała noga

marynata

dodatki

Sposób przygotowania:

Indyk Eli z masłem orzechowym

przygotowanie marynaty

Indyk Eli z masłem orzechowym
Na talerzyku przygotować suche składniki marynaty.

Na talerzyk wysypać wędzoną i słodką paprykę, czosnek granulowany, cebulkę suszoną i przyprawę do kurczaka.

przygotowanie marynaty cd

Indyk Eli z masłem orzechowym
W miseczce przygotować olej i masło orzechowe.

Do miseczki wlać olej i dodać masło orzechowe.

przygotowanie marynaty cd

Indyk Eli z masłem orzechowym
Suche składniki dodać do oleju z masłem orzechowym.

Do oleju z masłem orzechowym dodać suche składniki marynaty i wymieszać.

przygotowanie pozostałych składników

Indyk Eli z masłem orzechowym
Obrane z łupinek cebule pokroić dość grubo.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w grubą kostkę.

przygotowanie pozostałych składników cd

Indyk Eli z masłem orzechowym

Czosnek obrać z łupinek i pokroić w plasterki.

przygotowanie indyka

Indyk Eli z masłem orzechowym

Nogę indyka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dużą blaszkę do zapiekania posmarować olejem.

Spodnią część nogi posmarować marynatą i położyć na blaszce.

przygotowanie indyka cd

Indyk Eli z masłem orzechowym

Nogę indyka posmarować marynatą.

przygotowanie indyka cd

Indyk Eli z masłem orzechowym

Resztę marynaty wlać do blaszki z indykiem. Do indyka dodać cebulę i czosnek. Cebulę z czosnkiem oprószyć solą i pieprzem.

Podlać całość wodą. Przykryć blaszkę z mięsem folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Piec indyka 120 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze około 30 minut aż indyk się zrumieni.

Co jakiś czas polewać indyka powstałym sosem. Upieczonego indyka wyjąć i podzielić na porcje.

Powstały sos zmiksować. Smacznego!