Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Wigilijny karp w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na wigilijnym stole niemal we wszystkich domach gości karp w różnych postaciach. Ja najbardziej lubię delikatnego karpia w galarecie.

Wigilijny karp w galarecie

Składniki:

Wigilijny karp w galarecie

 

Do dekoracji (opcjonalnie):

  • marchewka z bulionu
  • kukurydza
  • natka pietruszki
  • półplasterki cytryny

Sposób przygotowania:

Wigilijny karp w galarecie

ETAP 1:

Wigilijny karp w galarecie
Rybę sprawiamy, dokładnie usuwamy ości, przyprawiamy

Karpia sprawiamy, staramy się dokładnie usunąć ości. Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb, skrapiamy sokiem z cytryny.

Głów karpi nie wrzucamy - ugotujemy na nich wywar.

ETAP 2:

Wigilijny karp w galarecie
Bulion ugotowany na głowach rybich oraz na warzywach przecedzamy przez sito

Głowy karpi oraz umyte warzywa z włoszczyzny zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, jarzynkę.

Gotujemy bulion (ok. godziny). Bulion odcedzamy przez sito.

ETAP 3:

Wigilijny karp w galarecie
Kawałki karpia układamy na połmisku, zalewamy bulionem

Do bulionu wrzucamy karpia, gotujemy ok. 12 minut. Wyjmujemy rybę, układamy ją na półmiskach.

Bulion przecedzamy przez sito, próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy.

Bulionem zalewamy rybę. Dekorujemy wg uznania.