BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Karp w panierce z ziołami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mój karp tym razem był panierowany w panierce ziołami, inaczej jak dotychczas. Będąc u synowej dowiedziałam się że ona karpia panieruje w bułce tartej wymieszanej z ziołami, tak więc postanowiłam wypróbować taką panierkę i oto jest przepis.

Karp w panierce z ziołami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Karp w panierce z ziołami

 

  • karp 1 szt,
  • sól około 1/2 łyżeczki,
  • cebula 2 szt,
  • bułka tarta,
  • szczypiorek kilka gałązek,
  • natka pietruszki kilka gałązek,
  • tymianek,
  • mąka około 1 szkl,
  • jajka 2 + 1/4 szkl. mleka,
  • przyprawa do ryb 1 łyżeczka,
  • dodatkowo;
  • masło do smażenia i przekładania,
  • cytryna 1 szt,

Sposób przygotowania:

Karp w panierce z ziołami
Karpia po dokładnym oczyszczeniu, osuszeniu, delikatnie nasolić pokroić w dzwonka i przełożyć plastrami obranej cebuli. Odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.

Przygotować 3 naczynia do jednego wsypać mąkę, do drugiego bułkę tartą wymieszaną z posiekanymi ziołami a do trzeciego naczynia wbić jajka, dodać mleko i rozbełtać z dodatkiem szczypty przyprawy do ryb.

Następnie cebulę usunąć, a kawałki karpia obtaczać w mące, rozbełtanym jajku i na koniec w bułce tartej z ziołami.

Na patelni rozpuścić masło i smażyć kawałki karpia na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.

Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Gorące kawałki układać na półmisku, przekładając cienkimi plastrami masła.

Podawać z dodatkiem cytryny.
Karp w panierce z ziołami
Karpia po dokładnym oczyszczeniu i osuszeniu pokroić w dzwonka lekko osolić i przełożyć plastrami cebuli
Karp w panierce z ziołami
Bułkę tartą wymieszać z posiekanymi ziołami
Karp w panierce z ziołami
Kawałki karpia obtaczać w mące, następnie w rozbełtanym jajku
Karp w panierce z ziołami
Na koniec w bułce tartej z posiekanymi ziołami
Karp w panierce z ziołami
Na patelni rozpuścić masło i smażyć karpia na rumiano z każdej strony
Karp w panierce z ziołami
Podawać z dodatkiem cytryny

Tagi:

zioła karp dania