Sposób przygotowania:
Karp w panierce z ziołami
Karpia po dokładnym oczyszczeniu, osuszeniu, delikatnie nasolić pokroić w dzwonka i przełożyć plastrami obranej cebuli. Odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.
Przygotować 3 naczynia do jednego wsypać mąkę, do drugiego bułkę tartą wymieszaną z posiekanymi ziołami a do trzeciego naczynia wbić jajka, dodać mleko i rozbełtać z dodatkiem szczypty przyprawy do ryb.
Następnie cebulę usunąć, a kawałki karpia obtaczać w mące, rozbełtanym jajku i na koniec w bułce tartej z ziołami.
Na patelni rozpuścić masło i smażyć kawałki karpia na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.
Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Gorące kawałki układać na półmisku, przekładając cienkimi plastrami masła.
Podawać z dodatkiem cytryny.
Przygotować 3 naczynia do jednego wsypać mąkę, do drugiego bułkę tartą wymieszaną z posiekanymi ziołami a do trzeciego naczynia wbić jajka, dodać mleko i rozbełtać z dodatkiem szczypty przyprawy do ryb.
Następnie cebulę usunąć, a kawałki karpia obtaczać w mące, rozbełtanym jajku i na koniec w bułce tartej z ziołami.
Na patelni rozpuścić masło i smażyć kawałki karpia na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.
Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Gorące kawałki układać na półmisku, przekładając cienkimi plastrami masła.
Podawać z dodatkiem cytryny.
gusia1000